9 Ekim 2020 Cuma

Antioksidanlar ve Yaşlanma

Yaşlanmanın nedeni konusunda farklı varsayımlar bulunmaktadır. . Bunlar, telomer kaybı, genetik şifrede hata birikmesi, protein glikozlaşması ve oksidasyon stresidir. . Antioksidanların yaşlanmayı geciktirici etkisi oksidasyon stresini azaltabilmesi yönüyledir. . DNA ya hasar verenler oksidanlar, onaranlar ise antioksidanlar olarak adlandırılırlar. . Yaşlanma sürecinde bunlar arasındaki denge önemlidir. . Antioksidanlar iki şekildedir. Bir kısmı insan vücudunda üretilen antioksidan enzimler, bir kısmı da dışarıdan beslenme yolu ile alınan vitaminler ve diğer bileşiklerdir. . Antioksidan enzimlerin sentezlenebilmesi için yeterli protein ve B vitaminlerinin alımı ön koşuldur. . Bu enzimlerden glutatyon peroksidazın sentezlenebilmesi için selenyum, süperoksit dismutazın sentezlenebilmesi için çinko gereklidir. . Antioksidan savunmayı güçlendiren vitamin ve diğer bileşikler ise A, C, E vitaminleri ile karotenoid ve flavonoidleri içeren farklı renklerdeki sebzelerdir. . Sağlıklı beslenme düzenimizi oluştururken her besin grubundan tüketmeye gayret ederek daha sağlıklı bir yaşlanmanın kapısını aralayabiliriz.
 (Baysal A. Beslenme. Yaşlıların Beslenmesi. 2012. syf 513-530 dan derlenmiştir.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sağlıklı Hamburger

En çok tercih edilen fast food çeşitlerinden biri hamburger.. . Peki sağlıklı bir hamburger nasıl olmalı 🍔🍔🍔 . ▪ Et, 100 gramı yani ~3 kö...