Yaşlanmanın nedeni konusunda farklı varsayımlar bulunmaktadır.
.
Bunlar, telomer kaybı, genetik şifrede hata birikmesi, protein glikozlaşması ve oksidasyon stresidir.
.
Antioksidanların yaşlanmayı geciktirici etkisi oksidasyon stresini azaltabilmesi yönüyledir.
.
DNA ya hasar verenler oksidanlar, onaranlar ise antioksidanlar olarak adlandırılırlar.
.
Yaşlanma sürecinde bunlar arasındaki denge önemlidir.
.
Antioksidanlar iki şekildedir. Bir kısmı insan vücudunda üretilen antioksidan enzimler, bir kısmı da dışarıdan beslenme yolu ile alınan vitaminler ve diğer bileşiklerdir.
.
Antioksidan enzimlerin sentezlenebilmesi için yeterli protein ve B vitaminlerinin alımı ön koşuldur.
.
Bu enzimlerden glutatyon peroksidazın sentezlenebilmesi için selenyum, süperoksit dismutazın sentezlenebilmesi için çinko gereklidir.
.
Antioksidan savunmayı güçlendiren vitamin ve diğer bileşikler ise A, C, E vitaminleri ile karotenoid ve flavonoidleri içeren farklı renklerdeki sebzelerdir.
.
Sağlıklı beslenme düzenimizi oluştururken her besin grubundan tüketmeye gayret ederek daha sağlıklı bir yaşlanmanın kapısını aralayabiliriz.
(Baysal A. Beslenme. Yaşlıların Beslenmesi. 2012. syf 513-530 dan derlenmiştir.)

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder